MarianneKVE

Espoo - ei sisäilmatietoa ymmärtämättömille

Julkisuuslaki on selkeä. Sen mukaan kaikki viranomaisten asiakirjat ovat julkisia, jollei niiden salaamiselle ole lain mukaan erityistä syytä. Käytännössä kuitenkin kuntien päiväkotien ja koulujen sisäilmaraporttien saaminen on joskus todella kiven alla. Oman kokemuksen mukaan asiakirjojen antamista viivytellään ja asiakirjoja jopa ”unohdetaan” toimittaa. Eduskunnan oikeusasiamies on näistä antanut huomautuksiakin. Monessa paikassa on onneksi menty paljon eteenpäin 2010-luvulla.

 

Hämmästyneimpiä meidän perheessä on oltu kuitenkin, kun meille on ilmoitettu, että Espoossa saa tulla vain paikanpäälle tutustumaan asiakirjaan ja se käydään sisäilma-asiantuntijan kanssa yhdessä läpi. Tällä halutaan kuulemma välttää väärinkäytökset ja että asioita ei tulkita mielivaltaisesti ilman ammattitaitoa. Tällaisesta toiminnasta tulee eittämättä omituinen olo. Miltä tuntuisi, jos olisit ostamassa kaupassa saksia ja sinulle ei myytäisi niitä, koska on riski, että voit tehdä niillä henkirikoksen? Voidaanko sanomalehtiäkään enää myydä, ettei vaan joku ymmärrä jotain siellä kirjoitettua väärin? Onko Espoon kaupungissa todellakin niin vähän sisäilmaongelmia, että sisäilma-asiantuntijalla on aikaa käydä läpi monikymmensivuisia sisäilmaraportteja eri päiväkodeista ja kouluista lukuisien huoltajien kanssa? Vai ovatko espoolaiset niin paljon tyhmempiä, että asiakirjat pitää heille selittää, kun taas muissa kunnissa ihmisten oletetaan ymmärtävän lukemansa eikä heidän epäillä olevan aineiston väärinkäyttäjiä?

 

Kun pyysimme julkisuuslain mukaisen perustelun sille, että miksi asiakirjaa ei toimiteta pyydetyllä tavalla ja asiakirja pitää käydä läpi sisäilma-asiantuntijan kanssa, niin emme saaneet vastausta siihen. Asiakirja ilmestyi pian sen jälkeen postiluukustamme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Juhani Vehmaskangas

Onneksi kirjoituksesi päättyi: "Asiakirja ilmestyi pian sen jälkeen postiluukustamme."
-muuten minun olisi pitänyt tilata tuo asiakirja itselleni ;-)

Toimituksen poiminnat